2017.

Dan Kalmana Mesarića u Zagrebu

U Zagrebu je u velikoj dvorani Matice hrvatske  24. ožujka 2017. godine, na inicijativu pročelnice za kazalište i film Matice hrvatske Zagreb dr. sc. Sanje Nikčević održan Dan Kalmana Mesarića kao nastavak manifestacije Dani Kalmana Mesarića u Prelogu. Skup je održan s ciljem promicanja lika i djela velikog, ali zaboravljenog Kalmana Mesarića koji je stvarao i djelovao na području grada Zagreba, ali i po cijeloj tadašnjoj državi. Profesor dr. sc. Vladimir Lončarević govorio je na temu Osoba i djelo Kalmana Mesarića ili kako zadržati vlastito uvjerenje. Glavni urednik najstarijeg časopisa u Republici Hrvatskoj, časopisa „Kolo“, Ernest Fišer govorio je o temi „Kalman Mesarić ili bogatstvo opusa od zavičajnog pisca do plesnog kritičara“ predstavivši tematski prilog o Kalmanu Mesariću i Danima Kalmana Mesarića u Kolu ( broj 2/2016. ). Profesorica dr. sc. Sanja Nikčević govorila je o prvom samostalnom izdanju komedije „I u našem gradu“ ili urbane komedije o ljubavi, dolarima i odlukama u životu. Dijelove iz urbane komedije „I u našem gradu“ izveli su  članovi Kazališne scene Kalmana Mesarića, Veronika Mesarić kao prodavačica Nada, Zlatko Hržić kao odvjetnički pomoćnik Klek, Renato Žerdin kao poštar Alojz, Nataša Žerdin kao gospođa Šikuš i Mirjana Hržić kao službenica Mira. Profesorica Mirjana Hržić upoznala je prisutne o motivaciji pokretanja manifestacije  Dani Kalmana Mesarića u Prelogu, o dosadašnjim događanjima i budućim planovima. Ispred nakladnika Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu govorila je Katarina Bajuk.

Završeni četvrti po redu Dani Kalmana Mesarića

Od 15. do 24. rujna 2017. godine održani su četvrti po redu Dani Kalmana Mesarića u Prelogu. Sama manifestacija započela je 2014. godine sa ciljem upoznavanja vlastitog  sugrađanina i poticanje interesa za njega i njegov opus. Moralo je proći trideset godina kako bi se ime Kalmana Mesarića ponovno počelo spominjati ne samo u užim stručnim krugovima, već i među narodom. Predstavljanjem kreativnih sugrađana iz Preloga i okolice koji stvaraju poeziju, prozu ili dramu iz pučke poetike kroz manifestaciju nastoji se afirmirati Kalmanov svjetonazor i poetika, ali i dati prilika današnjim živim ljudima da predstave sebe i svoje stvaralaštvo, kako se i njima ne bi dogodila zaboravljivost u njihovom rodnom kraju. Osim afirmacije i predstavljanja živih ljudi velika pozornost posvećena je i njihovoj edukaciji. Kroz ove četiri godine organizirano je ukupno sedam radionica kako za djecu tako i za odrasle, a sve sa ciljem daljnjeg njihovog kvalitetnijeg rada  i dramskog stvaralaštva.

Ovogodišnji Dani započeli su lutkarskom predstavom u formi balona Najbolji prijatelji u izvedbi Zorin doma iz Karlovca. Uoči predstave prigodnim govorom manifestaciju je otvorio gradonačelnik grada Preloga gospodin Ljubomir Kolarek. Drugog dana u Domu kulture u Čehovcu predstavili su se članovi Kulturno umjetničkog društva “Strahoninec” sa predstavom “Moderna ljubav” i članovi plesno scenske sekcije Udruge umirovljenika grada Preloga sa predstavom “Poštar”. Treći dan bio posvećen edukaciji voditelja kazališnih amatera Međimurja za koje redatelj Robert Raponja održao radionicu “Redateljsko čitanje dramskoga teksta”.

Nakon kratkog predaha u utorak 19. rujna u Pastoralnom centru Blaženog Alojzija Stepinca održano je predstavljanje Matice hrvatske povodom 175. obljetnice postojanja. Maticu hrvatsku pod nazivom “Matica hrvatska – 175. godina sa svojim narodom” predstavio je njezin predsjednik akademik Stjepan Damjanović. O djelovanju Matice na području Međimurske županije govorio je predsjednik Ogranka matice hrvatske u Čakovcu profesor Ivan Pranjić, dok je o publicističkoj djelatnosti govorio književnik Ernest Fišer ujedno i glavni urednik časopisa “Kolo”, najstarijeg časopisa za umjetnost i kulturu u Hrvatskoj.

Slijedeća tri dana od srijede do petka u Otoku, Hemuševcu i Čukovcu predstavili su se redom članovi Kulturno umjetničke udruge “Društvo žena Gornji Kraljevec” sa predstavom “Se jampot dojde na svetlo”, članovi Kulturno umjetničkog društva “Seljačka sloga” iz Donje Dubrave sa predstavom “Vesela novost”, članovi Kulturno umjetničkog društva “Sveti Jeronim” iz Štrigove sa predstavom “Dvije ispovjedi”, članovi Kazališne scene Kalmana Mesarića sa predstavom “Bez pameti” te još jednom članovi plesno scenske sekcije Udruge umirovljenika grada Preloga sa predstavom “Poštar”. Na kazališno književnim večerima po mjesnim odborima predstavili su se i članovi Književnog kruga Prelog: Ljubica Fleten, Draženka Novak, Marija Novak, Veronika Zrna, Ivanka Novak, Marija Bermanec, Magdalena Vlah Hranjec i Vinko Rojko.

Pretposljednjeg dana u subotu 23. rujna u Multimedijalnoj dvorani Muzeja Croata Insulanus održano je javno predavanje prof. dr.sc. Sanje Nikčević, kazališne kritičarke i teatrologinje pod nazivom “Od Krleže do Masarića i natrag ili kako nastaje kanon”.

Ponovnim objavljivanjem njegovih djela (roman Dravom zlato plovi,  2014., komedija Gospodsko dijete, 2015. te komedija I u našem gradu, 2016.), nastojimo otrgnuti iz zaborava njegovo pisano stvaralaštvo. Navedena djela moguće je danas pronaći tek u arhivima knjižnica. Posljednjeg dana ovogodišnje manifestacije predstavljena je nova knjiga u nizu, društvena satira Poslovne tajne. O knjizi je govorila prof. dr. sc. Sanja Nikčević, o uskladi originala teksta sa današnjim standardom prof. Marija Oto Sačer, a isječke su prikazali članovi Kazališne scene Kalmana Mesarića Zlatko Hržić, Nataša Žerdin i Mirjana Hržić. Ovim  nizom djela Kalmana Mesarića postaju dostupnija. Nadamo se da će pronaći put i do profesionalnih kazališta te da će u budućnosti doživjeti ponovno rođenje na velikim scenama hrvatskih kazališta kao što i zaslužuju.

            Ovogodišnji Dani Kalmana Mesarića organizirani su od strane Kazališne scene Kalmana Mesarića i Doma kulture Grada Preloga. Organizaciji su se pridružili i Ogranak Matice hrvatske u Čakovcu, Srednja škola Prelog i Osnovna škola Prelog. Cijeli projekt financijski je potpomognut od strane Grada Preloga, Međimurske županije, Ministarstva kulture RH, te sponzora: tvrtki Komet d.o.o., Međimurje-plin d.o.o, Tegra d.o.o i Hilding Anders d.o.o.