2014.

Dani Kalmana Mesarića

Polaganjem vijenca na rodnu kuću Kalmana Mesarića, misom zadušnicom i Književnom večeri posvećenoj Kalmanu Mesariću započela je manifestacija „Dani Kalmana Mesarića“. Vijenac je položio te samim time i otvorio cijelu Manifestaciju predsjednik Gradskog vijeća grada Preloga gospodin Goran Gotal. U multimedijalnoj dvorani muzeja Croata Insulanus na Književnoj večeri prikazan je život Kalmana Mesarića kroz čitanje intervjua i pisama pronađenih u ostavštini Kalmana Mesarića u Zagrebu u Odsjeku za  povijest hrvatskog kazališta pri Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti. U programu su sudjelovali Dejan Novak kao glas Kalmana Mesarića, Maja Kos i Marija Oto Sačer kao novinarke u intervjuima sa Kalmanom Mesarićem, Veronika Mesarić i Damir Mužanić uprizorili su isječak iz predstave „I u našem gradu“, isječak iz romana „Dravom zlato plovi“ pročitala je Sara Šestan,  a Mirjana Hržić pročitala je pismo koje je Kalman Mesarić pisao pred sam kraj svog života o svom boravku u Splitu. Za glazbeni predah pobrinuli su se tamburaši Kulturne udruge „Seljačka sloga“ Prelog. Književnu večer posvećenu Kalmanu Mesariću vodio je Željko Sokač čitanjem biografkih podataka o Kalmanu Mesariću prema riječima Kalmana Mesarića samog  sebi.

Drugi dan cijele manifestacije nastavljen je u Domu kulture Cirkovljan u kojem su sudjelovale članice Književnog kruga Prelog gospođa Marija Bermanec i Veronika Zrna, članovi Priločke amaterske scene Vlado Kovač i Miljenka Setnik, kao i članovi KUD „Seljačka sloga“ iz Donje Dubrave sa predstavom „Ljubav i kalamper“. Publika je dobro prihvatila njihov nastup i te se od srca nasmijala njihovim izvedbama.

Završen prvi dio projekta „Dani Kalmana Mesarića“

Kazališnom večeri u petak 26. rujna 2014. izvedbom predstave Kalmana Mesarića „I u našem gradu“ u Domu kulture Grada Preloga, završen je prvi dio projekta „Dani Kalmana Mesarića“.

Prilikom izvedbe premijere predstave 1934. u intervjuu objavljenom u tjedniku „Komedija“ 18. ožujka Mesarić kaže: „Jest. Imate pravo: moral našega društva. No nipošto specifično našega. To, što se ovdje događa, može se dogoditi svuda, pa i u našem gradu… Ja znam, da scensko djelo mora da bude čim intenzivnija akcija. Kod mene je ta akcija – komedija. Tu sam se poslužio jednim trikom. Sve ono, što u djelu ne bi bila komedija prikazujem ne kao akciju već narativno. Tako ono, što smo nazvali „moral našega društva“ ostaje stalno u pozadini. Nadam se zato, da je moja komedija i sa svog lica i sa svog naličja suvremena. Likovi u njoj da ne žive u tom ambijentu, srž njihovih individualnih osobina ispoljila bi se i u svakom drugom ambijentu, možda samo u drugoj formi. – Prema tome ovo je komedija tipova i karaktera, a nipošto reprezentanta izvjesnog društvenog kruga.“

Prije otprilike godinu dana grupa entuzijasta odabrala je komediju „I u našem gradu“ te je postavila na scenu. Da su odradili i više nego uspješan posao govore i priznanja struke. Na ovogodišnjem Festivalu kazališnih amatera Međimurja održanom u Prelogu od strane županijskog žirija u sastavu Robert Raponja, redatelj i Barbara Rocco, glumica i redateljica dobili su sljedeća priznanja i nagrade:

– Damir Mužanić dobio je nagradu za najbolju sporednu mušku ulogu

– Benjamin Mihoci nominiran je u kategoriji za najbolju mušku ulogu

– Mirjana Hržić nominirana je u kategoriji za najbolju žensku ulogu

–  Predstava u cjelini nominirana je u kategoriji za najbolju predstavu Festivala

A isto tako dobiveno je i posebno priznanje za promicanje dramske literature ovoga podneblja za izbor teksta Kalmana Mesarića „I u našem gradu“

Cijeli projekt osmišljen je kao višednevna manifestacija s ciljem promocije lika i djela Kalmana Mesarića, svestranog umjetnika: pjesnika, novelista, dramatičara, esejista, publicista, novinara, prevodioca, kazališnog kritičara, teatrologa, redatelja a prije svega tvorca hrvatskog pučkog teatra.

Ostala događanja koja su pratila manifestaciju svojevrstan su živi spomenik onoga čime se Mesarić bavio za života. Po mjesnim odborima grada Preloga predstavili su se glumci amateri iz KUD „Seljačka sloga“ Donja Dubrava sa predstavom „Ljubav i kalamper“ u Cirkovljanu, KUU „Društvo žena Gornji Kraljevec“ sa predstavom „Čišćeju je došel kraj“ u Čehovcu, HKUD „Goričan“ sa predstavom „Ženska pravica“ u Draškovcu i Otoku, KUD „Strahoninec“ sa predstavom „Zakaj žena ne v nedelo obeda skuhala“. U Hemuševcu umjesto najavljenog KUD „Kaštel“ Pribislavec nastupili su članovi Priločke amaterske scene sa predstavom „Nagradna igra“. Na književno kazališnim večerima po mjesnim odborima sudjelovali su i članovi Književnog kruga Prelog: Marija Bermanec, Veronika Zrna, Biserka Kolarek, Magdalena Vlah Hranjec, Ljubica Fleten, Ivanka Novak, Franjo Žeželj Mustak, Vinko Rojko, Snježana Hižman i Marija Vuk. Kratkim skečevima članovi Priločke amaterske scene Vlado Kovač i Miljenka Setnik nasmijali su prisutne dogodovštinama oko pripreme godišnjeg odmora.

U nedjelju 21. rujna kazališna kritičarka i teatrologinja Sanja Nikčević održala je seminar za voditelje kazališnih amatera Međimurja na temu „Analiza drame s elementima“.

U sklopu projekta predviđeno je i ponovno izdavanje Mesarićevog romana „Dravom zlato plovi“ čija će promocija biti održana u prvima danima Mjeseca hrvatske knjige, 16. listopada u 19h u Multimedijalnoj dvorani Muzeja Croata Insulanus.

Ovaj projekt financijski su pomogli Grad Prelog, Međimurska županija i tvrtka Komet d.o.o iz Preloga.

Predstavljeno novo izdanje romana “Dravom zlato plovi”

U  multimedijalnoj dvorani Muzeja Croata Insulanus predstavljeno je reizdanje romana “Dravom zlato plovi”, Kalmana Mesarića (1900. – 1983.), koji je prvi put tiskan prije više od 40 godina u nakladi ondašnjeg Kulturno-umjetničkog vijeća Čakovec. Kako to izdanje ima mali broj knjižnica, rođena je ideja da se tiska novo izdanje s hrvatskom redakturom, i to u 500 primjeraka. Knjiga se, kako je pojasnila Mirjana Hržić, koja je pokrenula manifestaciju “Dani Kalmana Mesarića”, neće prodavati. Slika na naslovnici djelo je slikara Franje Ružmana Brke iz Preloga. Na predstavljanju kroz koje je vodio Željko Sokač, o knjizi je govorio prof. dr. Stjepan Hranjec, čitani su dijelovi romana, a u glazbenom dijelu nastupili su tamburaši KUU Seljačka sloga Prelog.