Završen prvi dio projekta „Dani Kalmana Mesarića

Posted on 17-09-2020 , by: admin , in , 0 Comments

Kazališnom večeri u petak 26. rujna 2014. izvedbom predstave Kalmana Mesarića „I u našem gradu“ u Domu kulture Grada Preloga, završen je prvi dio projekta „Dani Kalmana Mesarića“.

Prilikom izvedbe premijere predstave 1934. u intervjuu objavljenom u tjedniku „Komedija“ 18. ožujka Mesarić kaže: „Jest. Imate pravo: moral našega društva. No nipošto specifično našega. To, što se ovdje događa, može se dogoditi svuda, pa i u našem gradu… Ja znam, da scensko djelo mora da bude čim intenzivnija akcija. Kod mene je ta akcija – komedija. Tu sam se poslužio jednim trikom. Sve ono, što u djelu ne bi bila komedija prikazujem ne kao akciju već narativno. Tako ono, što smo nazvali „moral našega društva“ ostaje stalno u pozadini. Nadam se zato, da je moja komedija i sa svog lica i sa svog naličja suvremena. Likovi u njoj da ne žive u tom ambijentu, srž njihovih individualnih osobina ispoljila bi se i u svakom drugom ambijentu, možda samo u drugoj formi. – Prema tome ovo je komedija tipova i karaktera, a nipošto reprezentanta izvjesnog društvenog kruga.“

Prije otprilike godinu dana grupa entuzijasta odabrala je komediju „I u našem gradu“ te je postavila na scenu. Da su odradili i više nego uspješan posao govore i priznanja struke. Na ovogodišnjem Festivalu kazališnih amatera Međimurja održanom u Prelogu od strane županijskog žirija u sastavu Robert Raponja, redatelj i Barbara Rocco, glumica i redateljica dobili su sljedeća priznanja i nagrade:

–          Damir Mužanić dobio je nagradu za najbolju sporednu mušku ulogu

–          Benjamin Mihoci nominiran je u kategoriji za najbolju mušku ulogu

–          Mirjana Hržić nominirana je u kategoriji za najbolju žensku ulogu

–          Predstava u cjelini nominirana je u kategoriji za najbolju predstavu Festivala

A isto tako dobiveno je i posebno priznanje za promicanje dramske literature ovoga podneblja za izbor teksta Kalmana Mesarića „I u našem gradu“

Cijeli projekt osmišljen je kao višednevna manifestacija s ciljem promocije lika i djela Kalmana Mesarića, svestranog umjetnika: pjesnika, novelista, dramatičara, esejista, publicista, novinara, prevodioca, kazališnog kritičara, teatrologa, redatelja a prije svega tvorca hrvatskog pučkog teatra.

Ostala događanja koja su pratila manifestaciju svojevrstan su živi spomenik onoga čime se Mesarić bavio za života. Po mjesnim odborima grada Preloga predstavili su se glumci amateri iz KUD „Seljačka sloga“ Donja Dubrava sa predstavom „Ljubav i kalamper“ u Cirkovljanu, KUU „Društvo žena Gornji Kraljevec“ sa predstavom „Čišćeju je došel kraj“ u Čehovcu, HKUD „Goričan“ sa predstavom „Ženska pravica“ u Draškovcu i Otoku, KUD „Strahoninec“ sa predstavom „Zakaj žena ne v nedelo obeda skuhala“. U Hemuševcu umjesto najavljenog KUD „Kaštel“ Pribislavec nastupili su članovi Priločke amaterske scene sa predstavom „Nagradna igra“. Na književno kazališnim večerima po mjesnim odborima sudjelovali su i članovi Književnog kruga Prelog: Marija Bermanec, Veronika Zrna, Biserka Kolarek, Magdalena Vlah Hranjec, Ljubica Fleten, Ivanka Novak, Franjo Žeželj Mustak, Vinko Rojko, Snježana Hižman i Marija Vuk. Kratkim skečevima članovi Priločke amaterske scene Vlado Kovač i Miljenka Setnik nasmijali su prisutne dogodovštinama oko pripreme godišnjeg odmora.

U nedjelju 21. rujna kazališna kritičarka i teatrologinja Sanja Nikčević održala je seminar za voditelje kazališnih amatera Međimurja na temu „Analiza drame s elementima“.

U sklopu projekta predviđeno je i ponovno izdavanje Mesarićevog romana „Dravom zlato plovi“ čija će promocija biti održana u prvima danima Mjeseca hrvatske knjige, 16. listopada u 19h u Multimedijalnoj dvorani Muzeja Croata Insulanus.

Ovaj projekt financijski su pomogli Grad Prelog, Međimurska županija i tvrtka Komet d.o.o iz Preloga.

share:

Leave a comment