2015.

Završeni Dani Kalmana Mesarića

Promocijom prvog samostalnog izdanja knjige Kalmana Mesarića „Gospodsko dijete“ završili su ovogodišnji „Dani Kalmana Mesarića“. O samoj knjizi govorile su dr. sc. Sanja Nikčević, kazališna kritičarka i teatrologinja i Marija Oto Sačer, prof. hrvatskog jezika i književnosti. Čitajući isječke iz knjige u promociji su sudjelovali Valentina Ekart, Kristian Čurila, Benjamin Mihoci, Dejan Novak, Marija Oto Sačer i Mirjana Hržić. Promociji je prisustvovala i gospođa Dušica Potočnjak, supruga nedavno preminulog Frana Potočnjaka, nećaka Kalmana Mesarića. Svojim obraćanjem izrazila je podršku cijeloj manifestaciji i samom projektu. Prisutne su pozdravili zamjenik gradonačelnika Grada Preloga gospodin Zdravko Kvakan i predstavnik Hrvatskog sabora kulture gospodin Mirko Kovačević.

Cijeli projekt osmišljen je kao višednevna manifestacija s ciljem promocije lika i djela Kalmana Mesarića, svestranog umjetnika: pjesnika, novelista, dramatičara, esejista, publicista, novinara, prevodioca, kazališnog kritičara, teatrologa, redatelja a prije svega tvorca hrvatskog pučkog teatra, a započeo je u četvrtak 17. rujna, na obljetnicu njegova rođenja. U multimedijalnoj dvorani Muzeja Croata Insulanus učenici Osnovne škole Prelog predstavili su projekt „Dravom zlato plovi“, dok je profesor Marijan Lazar iz Srednje škole Prelog održao predavanje „Zavičajnost prema Kalmanu Mesariću“. Ispred Grada Preloga prisutne je pozdravila gospođa Jasminka Pervan a cijelu manifestaciju je otvorio župan Matija Posavec.

Ostala događanja koja su pratila manifestaciju svojevrstan su živi spomenik onoga čime se Mesarić bavio za života. Po mjesnim odborima grada Preloga predstavili su se glumci amateri iz KUD „Zrin“ iz Legrada sa predstavom „… i ne se treba za sako v novine dati devati“ u Cirkovljanu, KUU „Društvo žena Gornji Kraljevec“ sa predstavom „Martin v Zogreb, Martin z Zogreba“ u Draškovcu, KUD „Katruže“ iz Ivanovca sa predstavom „Pogledni črez oblok“ u Oporovcu, KUD „Seljačka sloga“ Donja Dubrava sa predstavom „Uvozna sneha“ u Hemuševcu, HKUD „Goričan“ sa predstavom „Naša stora hiža“ u Čehovcu, i Priločka amaterska scena sa predstavom „Regija“ u Otoku. Na književno kazališnim večerima po mjesnim odborima sudjelovali su i članovi Književnog kruga Prelog: Veronika Zrna, Biserka Kolarek, , Ljubica Fleten, Ivanka Novak, Branko Rakijašić, Vinko Rojko, Kristian Čurila i  Snježana Hižman. Kratkim skečom „Štepanje f krčmi“ članovi plesno-scenske sekcije Udruge umirovljenika Grada Preloga nasmijali su prisutne u Cirkovljanu, Draškovcu, Oporovcu i Otoku dok je gospođa Katarina Herman njihova voditeljica u Hemuševcu uprizorila monodramu „Krčmarica“

U utorak 22. rujna u multimedijalnoj dvorani Muzeja Croata Insulanus održana je promocija Zbornika „Međimurska mlada drama“  biblioteke Insula Ogranka Matice hrvatske iz Čakovca. O zborniku su govorili Miroslav Gakić, urednik biblioteke Insula i Zlatka Grahovec i Ivan Pranjić kao priređivači. U programu svojim glazbenim izvedbama sudjelovalo je Igor Baksa. Članovi Književnog kruga Prelog i KU „Seljačka sloga“ Prelog, zajedničkim snagama uprizorili su tekst iz samog Zbornika „U potrazi za djetetom“.

U subotu 26. rujna glumica i redateljica Barbara Rocco održala je radionicu za djecu naziva „Danas improviziramo“ na kojoj su djeca kroz niz vođenih vježbi upoznata sa osnovama scenskog nastupa.

U nedjelju 27. rujna uoči samog završetka manifestacije, kazališna kritičarka i teatrologinja Sanja Nikčević održala je seminar za voditelje kazališnih amatera Međimurja na temu „Kako voljeti i pisati komediju“.

Ovaj projekt financijski su pomogli Grad Prelog, Međimurska županija, Ministarstvo kulture RH i tvrtka Komet d.o.o iz Preloga.