2016.

Treći Dani Kalmana Mesarića

Predstavom „Gospodsko dijete“ u Domu kulture u Prelogu, u petak 16. rujna, započeli su ovogodišnji Dani Kalmana Mesarića. Ovogodišnji, treći po redu Dani Kalmana Mesarića, traju do nedjelje 25. rujna, a program se sastoji od niza manifestacija, predstava, promocija i radionica, u svim mjestima Grada Preloga. U brojnim događanjima sudjeluju i članovi Književnog kruga Prelog te Udruge umirovljenika Prelog. Nositelj ovog projekta je Dom kulture Grada Preloga, voditeljica projekta je profesorica Mirjana Hržić, a pokrovitelji Grad Prelog, Međimurska županija i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske. Dane Kalmana Mesarića otvorio je gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek, a za kraj ovogodišnjih događanja najavljeno je osnivanje Kazališne scene Kalmana Mesarića. Predstavu „Gospodsko dijete“ su sjajnom izvedbom na pozornicu doveli Dejan Novak, Štefica Kolarić, Valentina Ekart, Benjamin Mihoci, Kristian Čurila i Mirjana Hržić. Režiju je potpisala Marija Hranjec, a tekst je adaptirala Mirjana Hržić. Užitak, za brojne posjetitelje Doma kulture, bio je zajamčen.

Dani Kalmana Mesarića

U petak 16. rujna, premijerom predstave Gospodsko dijete, započeli su Treći Dani Kalmana Mesarića 2016 . Manifestaciju je otvorio gradonačelnik grada Preloga gospodin Ljubomir Kolarek. U subotu u dvorani vatrogasnog doma održana je radionica za djecu Igrajmo u dvoje koju je vodila Barbara Rocco, a u večernjim satima u Otoku je održana kazališno književna večer na kojoj su gosti iz Kulturno umjetniče udruge “Zvon” iz Male Subotice prisutne nasmijali predstavom “Kava – žene – vino”. Nedjeljnu večer završili smo u Čehovcu gdje su gosti iz Kulturno umjetničkog društva  “Belica” odigrali predstavu “Coparnice”.

Nakon kratkog predaha u utorak 20. rujna u multimedijalnoj dvorani Muzeja Croata Insulanus profesor Marijan Lazar iz Srednje škole Prelog održao predavanje „Kalman Mesariću kao pjesnik“ dajući osvrt na Mesarićevu zbirku pjesama Tragigroteske.  Mesarićevu poeziju čitali su Nikolina Petković i Benjamin Mihoci. Profesor Ivan Pranjić, predsjednik Ogranka Matice hrvatske iz Čakovca, uz pomoć učenika Gimnazije “Josip Slavenski” iz Čakovca predstavio je “Antologiju međimurske mlade lirike”.

U srijedu 21. rujna u Čukovcu nasmijale su nas članice Kulturno umjetničke udruge “Društvo žena Gornji Kraljevec” izvevši predstavu “Lažljivka”. Po mjesnim odborima svoje stvaralaštvo predstavili su i članovi Književnog kruga Prelog: Ivanka Novak, Katarina Herman, Vinko Rojko, Snežana Hižman i Marija Bermanec, a uz njih su svoj nastup prikazali i članovi plesno scenske sekcije Udruge umirovljenika Grada Preloga izvevši  igrokaz Pre vedovici..

Manifestaciju nastavljamo u četvrtak u 19 sati u Hemuševcu gdje nas očekuje dobra zabava uz Kulturno umjetničko društvo “Seljačka sloga” iz Donje Dubrave i predstavu “Radio-emisija”.

U petak 23. rujna u 19 sati pozivamo Vas Pastoralni centar Blaženog Alojzija Stepinca gdje će se održati predstavljanje časopisa Matice hrvatske za književnost, umjetnost i kulturu “Kolo” uz temu broja Kalman Mesarić

Promocijom knjige I u našem gradu u Multimedijalnoj dvorani Muzeja Croata Insulanus u nedjelju 25. rujna u 18 sati završavaju ovogodišnji Dani Kalmana Mesarića.