2018.

Kalman Mesarić danas

U sklopu ovogodišnjih Dana Međimurske županije, u ponedjeljak 23. travnja u Čakovcu, Kazališna scena Kalmana Mesarića iz Preloga zajedno sa Ogrankom Matice hrvatske u Čakovcu organizirala je program pod nazivom “Kalman Mesarić danas”. O Kalmanu Mesariću i aktivnostima Matice vezanima uz Kalmana Mesarića govorio je Ivan Pranjić, predsjednik Ogranka Matice hrvatske Čakovec. Mirjana Hržić, predsjednica Kazališne scene Kalmana Mesarića i voditeljica projekta Dani Kalmana Mesarića govorila je o počecima samog projekta te o njegovima daljnjim aktivnostima, a Marija Oto Sačer govorila je o posljednjim dvjema knjigama koje su izdane u sklopu projekta, komediji “I u našem gradu” i društvenoj satiri “Poslovne tajne”. Članovi Kazališne scene Kalmana Mesarića Zlatko Hržić, Nataša Žerdin, Štefica Kolarić i Renato Žerdin izveli su isječke iz predstave “Mutni posli”, rađenu prema djelu “Poslovne tajne” Kalmana Mesarića.

Otvoreni Dani Kalmana Mesarića

Predstavom namjenjenom najmlađima, „Svirko Svemirko“, Bjelovarskog kazališta, otvoreni su ovogodišnji Dani Kalmana Mesarića. Prije same predstave, izvedene u Domu kulture Grada Preloga, ovogodišnje Dane Kalmana Mesarića otvorile su Jasminka Pervan, ravnateljica Doma kulture Grada Preloga te Mirjana Hržić, voditeljica te pravi spiritus movens ovog vrijednog projekta. Peti puta uzastopce Kazališna scena Kalmana Mesarića i Dom kulture Grada Preloga organiziraju Dane Kalmana Mesarića, manifestaciju čiji je cilj promocija lika i djela Kalmana Mesarića, a cijeli se projekt odvija pod pokroviteljstvom Grada Preloga, Međimurske županije i Ministarstva kulture Republike Hrvatske. Ove godine Dani Kalmana Mesarića traju od 14. do 21. rujna. U sklopu manifestacije organiziraju se razna događanja, kako za odrasle tako i za djecu. Ulaz na sva događanja je besplatan.

Tako je u subotu, u suradnji sa Kontrast teatrom, održana Kazalištaonica, radionica za djecu, dok su u Čehovcu, Hemuševcu i Čukovcu održane kazališno – književne večeri. U Čehovcu je nastupilo Kulturno umjetničko društvo „Sv. Juraj“ iz Draganića, sa predstavom „Sliku tvoju ljubim“. U Domu kulture u Hemuševcu nastupili su Književni krug Prelog, zatim Priločka amaterska scena sa predstavom „Skrivačkanje“ te Kulturno umjetničko društvo „Seljačka sloga“ iz Donje Dubrave, sa predstavom „Japa bi se ženili“. U Domu kulture u Čehovcu pak se predstavila Plesno scenska sekcija Udruge umirovljenika Grada Preloga sa predstavom „Mašča“, Kud „Katruže“ iz Ivanovca sa predstavom „Dogodovščine na Hlačarovom gruntu“ te članovi Književnog kruga Prelog. U sljedećim danima, u sklopu Dana Kalmana Mesarića održat će se likovna radionica „Ka Mesarić u slici“ (ponedjeljak ,17. rujna, Multimedijalna dvorana Muzeja Croata insulanus Grada Preloga), kviz KvizKa-M (srijeda, 19. rujna, Caffe bar Marina), predstavljanje knjige „Noćni orkestar“ Eve Bogomolec (četvrtak, 20. rujna, Multimedijalna dvorana Muzeja Croata insulanus Grada Preloga). U petak će se u dvorani Srednje škole Prelog održati promocija knjige „Korak preko rampe“ Kalmana Mesarića te će se predstavom „Mutni posli“ predstaviti Kazališna scena Kalmana Mesarića. Tog posljednjeg dana će se na znanstveno – stručnom skupu posvećenom Kalmanu Mesariću okupiti ugledna imena znanstvenika i profesora: dr. sc. Helena Peričić, prof. Maja Đurinović, dr. sc. Boris Senker, dr. sc. Ivica Matičević, dr. sc. Vladimir Lončarević, redatelj Želimir Mesarić, prof. Ivan Pranjić, prof. Marijan Lazar, prof. Dario Budimir, prof. dr.sc. Stjepan Hranjec, a znanstveni skup će voditi prof. dr. sc. Sanja Nikčević.

Predstavljena zbirka pjesama „Noćni orkestar“ Eve Bogomolec

U sklopu Dana Kalmana Mesarića, održana je, u četvrtak 20. rujna, u Multimedijalnoj dvorani Muzeja Croata insulanus Grada Preloga, promocija zbirke pjesama „Noćni orkestar“, jedanaestogodišnje Eve Bogomolec iz Preloga. Zbirka sadrži 87 pjesama podjeljenih u 8 poglavlja. O autorici i ovoj zbirci pjesama govorili su autor predgovora u zbirci, profesor  Marijan Lazar, Ljiljana Sraka, Evina učiteljica u prva četiri razreda škole te Evin otac, Siniša Bogomolec. U predgovoru je profesor Lazar zapisao: „Mlada pjesnikinja, još uvijek dijete, otkriva nam ljepotu svijeta i prirode. Dakle, ima mjesta pod ovim suncem pjesničkim i za Evu, njezinu maštu i mlado biće koje progovara na jednostavan i neizmjerno dopadljiv način. Nadarena djevojčica koja je kročila na put pjesničke i glazbene kreativnosti, oblikuje i doživljava svijet gledan svojim očima. U zaklonu samoće i tišine piše i otkriva ljepotu poezije, tajnu jezika, igru riječi i tkanje života.“ Zbirka pjesama izašla je u nakladi obitelji Bogomolec, ilustracijama su se obiteljskom projektu pridružili Marta i Eugen Bogomolec, a lektorirao je Stjepan Orsag. Sve su okupljene pozdravili i voditeljica projekta Dani Kalmana Mesarića Mirjana Hržić te predsjednik Gradskog vijeća Grada Preloga Đuro Ujlaki. Pjesme iz zbirke čitala je Tamara Balent, a za glazbeni su se ugođaj pobrinuli Patricija Percl, Luka Bermanec te sama autorica Eva Bogomolec, uz pratnju profesorice Jasmine Malek Križanec.

Eva Bogomolec rođena je 2007.godine u Čakovcu, te pohađa Osnovnu školu Prelog. Pisanjem se bavi od 2015. godine. Noćni orkestar njezina je prva zbirka pjesama, u kojoj je mjesto našlo njih 87. Osim pisanja, Eva se bavi i glazbom, te svira trombon u Umjetničkoj školi „Miroslav Magdalenić“ Čakovec, Područni odjel Donji Kraljevec, te u Puhačkom orkestru Grada Preloga. Jako voli životinje, te puno vremena provodi u igri sa svojim ljubimcima – tri psa i tri mačke, koji su joj i inspiracija za neke od pjesama. Ponekad voli i uglazbiti svoje pjesme. Premda ima puno obaveza, uvijek pronađe vremena za druženje sa svojim vršnjacima. Najveća podrška su joj njezina učiteljica u osnovnoj školi, te njezina obitelj i prijatelji. Tri godine zaredom sudjelovala je na susretima Književnog kruga u Prelogu, pod nazivom „Valentinovo u Prelogu“, te su joj neki radovi objavljeni u njihovom Zborniku. Također, voli rješavati i matematičke zadatke, te postiže zapažene rezultate na matematičkim natjecanjima. Od svih predmeta u školi, nijedan ne može izdvojiti kao najdraži, jer ju svi podjednako zanimaju. Omiljena knjiga joj je „Labudova truba“ originalnog naslova „The trumpet of the swan“. Učlanjena je i u gradsku knjižnicu u Prelogu, te voli sudjelovati na raznim radionicama. Sudjeluje i na natjecanjima sa školskim zborom mlađeg uzrasta. Voli učiti i otkrivati nove stvari.

Završeni Dani Kalmana Mesarića

Nizom događanja, u petak 21. rujna, završeni su ovogodišnji Dani Kalmana Mesarića. Posljednjeg je dana ove manifestacije, u dvorani Srednje škole Prelog održana promocija knjige Kalmana Mesarića „Korak preko rampe“. Sve su nazočne pozdravili, Ivan Pranjić, ispred Matice Hrvatske Ogranak Čakovec, u čijoj je nakladi izašlo ovo djelo te ravnatelj Srednj škole Prelog Tomislav Gregur. Kroz promociju knjige vodila je Sanja Nikčević, a ulomke iz ovog djela Kalmana Mesarića čitali su Nikolina Petković, Zlatko Hržić i Edo Milinović. Predstavila se i Kazališa scena Kalmana Mesarića, predstavom Mutni posli. U muzeju Crota insulanus Grada Preloga održan je znanstveno stučni skup pod nazivom „Kalman Mesarić, inspiracija i poticaj nekad i danas“.  O različitim aspektima Mesarićevog rada govorili su Vladimir Lončarević i Maja Đurinović, drame, komedije i kazališnu scenu predstavili su Dario Budimir, Sanja Nikčević, Ivica Matičević i Želimir Mesarić. O prozi i poeziji Kalmana Mesarića govorili su Stjepan Hranjec, Ivan Pranjić i Marijan Lazar, a u posljednjem dijelu skupa o raznim manifestacijama i priznanjima vezanima uz Kalmana Mesarića govorili su Marija Oto Sačer, Mirko Kovačević i Mirjana Hržić. Ove su godine peti puta uzastopce Kazališna scena Kalmana Mesarića i Dom kulture Grada Preloga organizirali Dane Kalmana Mesarića, manifestaciju čiji je cilj promocija lika i djela Kalmana Mesarića. Voditeljica projekta je profesorica Mirjana Hržić, a cijeli se projekt odvijao pod pokroviteljstvom Grada Preloga, Međimurske županije i Ministarstva kulture Republike Hrvatske.