2020.

7. Dani Kalmana Mesarića u Prelogu

Od 18. do 25. rujna održani su 7. Dani Kalmana Mesarića  u Gradu Prelogu. Započeli su igranim filmom za djecu Šegrt Hlapić. Drugog dana održana je kazališna radionica za djecu Od ideje do teksta na kojoj je napravljena adaptacija bajke Trnoružica. Na književnoj večeri Komedija i satira predstavili su se članovi Književnog kruga Prelog Ivanka Novak, Marija Bermanec, Draženka Novak, Ivan Grahovec, Marija Novak, Magdalena Vlah Hranjec i Vinko Rojko a članice Kazališne scene Kalmana Mesarića Štefica Kolarić i Danijela Hegeduš  odigrale su kratku predstavu Pak ti povedam.

Pretposljednjeg dana u Multimedijalnoj dvorani Muzeja Croata insulanus Grada Preloga održano je predavanje prof. Marijana Lazara Poker Baltazara Bodora – filozofija jedne obitelji u kojem je predstavio posljednji roman Kalmana Mesarića. Posljednjeg dana ovogodišnje manifestacije je promocija knjige Kalmana Mesarića Estera. U programu promocije sudjelovali su učenici Srednje škole Prelog Nina Kedmenec, Lorena Pigac, Karlo Hrgotić, Miran Kukovec i Rea Kalšan.

U sklopu ovogodišnjih Dana Kalmana Mesarića izrađena je i aktivirana web stranica www.ks-kalman-mesaric.hr na kojoj će se u budućnosti nalaziti i digitalizirana građa Kalmana Mesarića kao i sve aktivnosti koje provodi Kazališna scena Kalmana Mesarića u svrhu promocije lika i djela Kalmana Mesarića.