2021.

8. Dani Kalmana Mesarića u Prelogu

Od 17. do 24. rujna održani su 8. Dani Kalmana Mesarića  u Gradu Prelogu. Započeli su crtanim filmom za djecu „Rimski gladijatori“. Ove godine održana je radionica za djecu „Pričajmo mađarski sa Ka Mesarićem“ na kojoj su polaznici kroz igru upoznali osnove mađarskog jezika. Na književnoj se večeri predstavio član Književnog kruga Prelog Ivan Grahovec, autor šest zbirki pjesama i prve zbirke haiku poezije u Međimurju. U programu je sudjelovala, interpretirajući autorove stihove, Danijela Hegeduš.

U suradnji sa Srednjom školom Prelog i profesoricom Željkom Ivančok Varga, za učenike drugog razreda gimnazije i drugog razreda turističko hotelijerskog komercijalista, održan je Ka Mesarić – PUB Kviz. Šest ekipa borilo se za titulu najboljih.

Pretposljednjeg dana u Multimedijalnoj dvorani Muzeja Croata insulanus Grada Preloga održano je predavanje prof. Marijana Lazara, „Estera u suvremenom svijetu“, u kojem je on predstavio posljednju dramu Kalmana Mesarića „Estera“.

Ovogodišnji Dani Kalmana Mesarića zaključeni su proglašenjem pobjednika Književnog natječaja za učenike od četvrtog  do osmog razreda Osnovne škole Prelog,  na temu Stari običaji Preloga. Nit vodilja bila je uključivanje djece u manifestaciju literarnim djelima kako bi se potaknula istraživačka i stvaralačka djelatnost kod djece. Izabrani su najbolji radovi u četiri kategorije: pjesme – četvrti razredi, pjesme – peti do osmi razredi, kratka priča – četvrti razredi i kratka priča – peti do osmi razredi. Prigodno je izdana i Zbirka svih radova.