2022.

9. Dani Kalmana Mesarića u Prelogu

I ove godine deveti puta zaredom organizirani su Dani Kalmana Mesarića u periodu od 16. dio 23. rujna. Sa učenicima Osnove škole Prelog održan je PUB-kviz Idemo u kazalište sa Ka Mesarićem koji su osmislile učenice Srednje škole Prelog Sara Žvorc, Sara Mikec, Ivona Žvorc, Laura Kolarek i Lara Bihar zajedno sa profesoricom Željkom Ivančok Varga.

Filozofiju jedne obitelji u kontradiktornosti oca i sina kroz radionicu retelling romana Kalmana Mesarić Poker Baltazara Bodora koju je vodio profesor Marijan Lazar, učenici trećeg razreda gimnazije su prepričavanjem, koje uključuje učenike usmeno i pismeno, obnovili priču, ali i nastavili je na nove situacije i događaje koje su samostalno stvorili i izrazili. Roman koji kao tipičan primjer obiteljskog romana obiluje traganjem za moralnim vrijednostima koje i danas učenicima mogu biti koristan putokaz u životu odlična je podloga za razvijanje novih potencijala kod mladih ljudi.

Posljednjih dana učenici osnovne i srednje škole imali su prilike u radu sa akademskim glumcem Androm Damišem kroz kazališnu radionicu ImproShow razvijati komunikacijske i glumačke vještine kao i timski rad. Svoj rad prikazali su posljednjeg dana ovogodišnjih Dana Kalmana Mesarića.