2023.

10. Dani Kalmana Mesarića u Prelogu

I ove godine deseti puta zaredom organizirani su Dani Kalmana Mesarića u periodu od 22. do 29. rujna. U knjižnici Srednje škole Prelog održano je interaktivno predavanje profesorice Željke Ivančok Varga Kazalište s Ka Mesarićem na kojem su učenici Srednje škole Prelog proširili znanje o kazalištu i zavičajnom piscu Kalmanu Mesariću. Za učenike Osnove škole Prelog i ove godine organiziran je edukativni kviz Ka Mesarić u našem gradu koji su osmislile učenice Srednje škole Prelog Sara Žvorc, Sara Mikec, Ivona Žvorc, Laura Kolarek i Lara Bihar zajedno sa profesoricom Željkom Ivančok Varga.

            U suradnji sa Empiria teatrom i dramskom pedagoginjom Ivom Srnec Hamer održana je radionica za djecu i mlade Empirijin uvodnik u kazalište: element po element – predstava tijekom koje su učenici razvijali govorne i izražajne sposobnosti i vještine, maštu i kreativnost, motoričke sposobnosti i govor tijela te razvijali stjecanje sigurnosti i samopouzdanja.

Ove godine Dani Kalmana Mesarića organizirani su i u Zagrebu. U suradnji sa Odjelom za kazalište i film Matice hrvatske i profesoricom doktoricom znanosti Sanjom Nikčević održana je radionica Iskustvo čitanja dramskog teksta: komedija Kalmana Mesarića „Gospodsko dijete“. U Matici hrvatskoj održana je i promocija romana Kalmana Mesarića Poker Baltazara Bodora o kojem je govorio profesor Marijan Lazar. O samom romanu profesor Lazar navodi između ostalog i slijedeće: Mesarić piše roman u vrijeme postmoderne, no on je ukorijenjen u vidljivoj tradiciji realizma te pripada književnosti 20. stoljeća. Jezično se kreće utabanim stazama pripovijedanja i oblikovanja fabule u pokušaju uravnoteženja tradicije i suvremenosti. Slika svijeta –mikrokozmos Međimurje – nositelj je nostalgije, čime se oplemenjuje svakodnevni život Zagreba i tako dobivamo promjenu perspektive. Unutarnji nemir i napetost, kao i teškoće u razumijevanju među generacijama, taj nepremostiv jaz koji želi naći uporište, fundament umjetničke ili izgubljene egzistencije, izlazi na vidjelo kao vječito traganje za smislom života svakog čovjeka. U promociji su sudjelovali interpretiranjem isječaka Nikola Srpak i Zlatko Hržić. Prisutne su pozdravili predsjednik Matice hrvatske Miro Gavran i  pročelnica Odjela za kazalište i film Ana Šovagović Despot, a u ime nakladnika prisutne je pozdravio i Zoran Turk predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu. Posljednjeg dana ovogodišnjih Dana Kalmana Mesarića  roman je predstavljen i domaćoj publici u Knjižnici „Nikola Zrinski“ Čakovec.